Általános fül -orr gégészet

Általános Fül -Orr Gégészet

Ön most fül orr gégész szakorvost keres

  • mert hirtelen fellépő fül –orr gégészeti betegsége van,
  • vagy, mivel tudja, hogy régóta fennálló (akut) fül –orr gégészeti problémája van!

Esetleg információt keres, mert a következő fül -orr gégészeti tünetek valamelyikét észlelte magán?

  • három hétnél tartósabb rekedtség áll fenn önnél,
  • krónikus mandulagyulladása van,
  • gyakran fordul elő középfülgyulladás gyermekénél,
  • hirtelen fellépő halláscsökkenést, fülzúgást, szédülést tapasztal.

Amennyiben ezek valamelyikét tapasztalja, akkor jó helyen jár, feltétlenül vegye fel velünk a kapcsolatot, írjon e-mailt, vagy hívjon telefonon!

Rendelési idő

Dr. Szűcs Enikő - Fül -Orr Gégész Szakorvos | +36 30 579 6630

  • 1500 - 1900
  • 1000 - 1500
  • megbeszélés szerint

Általános fül-orr gégészet

A fül-orr-gégészethez, mint szakterülethez a szájüreg és a nyálmirigyek, a garat, a gége megbetegedései, továbbá a hangképzési zavarok, az allergiás panaszok, a halló- és egyensúlyozó szervünk (tehát a fülünk), az orr és melléküregei valamint a szaglás és maga az íz érzés tartoznak.

Az esetek döntő többségében a középfül-gyulladása, a garat és gége fertőződése és gyulladása, valamint az orr- és torokmandula megnagyobbodása és gyulladása, az orrpolip, és az arcüreg-gyulladások fordulnak elő.

Mi történik egy általános fül-orr-gégészeti vizsgálat során?

A fül-orr-gégész szakorvos az anamnézis felvétele után a következő vizsgálatokat végzi, végezheti el:
Fül:
Megvizsgálja a külső hallójáratok. Megvizsgálja a a dobhártyákat. Szükség esetén kimossa a fülünket. Szükség esetén leszívja a felgyülemlett fülzsírt, váladékot. Hangvilla segítségével, hallás vizsgálatot tart.
Orr:
Az orrunk külső felületén, továbbá a melléküregek felett, kopogtatással az érzékenységet vizsgálja. Az orron belüli vizsgálatoknál, szükség szerint a váladékokat leszívással eltávolítja, tenyésztésre tovább küldi, váladékot vételez az orrból.
Gége:
„Speciális vizsgálta”, jobban mondva kellemetlen, ezért csak előzetes tájékoztatás után vizsgáljuk, mert ehhez a vizsgálathoz a páciens együttműködésére szükség van. Sikertelen vizsgálat esetén, helyi érzéstelenítéssel újra megkíséreljük a vizsgálatot. Ugyanígy végezzük a szintén kellemetlen garat vizsgálatot is. Végül a nyak, a nyaki nyirokcsomók áttapintását végezzük el.
Torok:
A szájüregünk áttekintése, a torok vizsgálata, ha még megvannak akkor a torokmandulák vizsgálata és azokról váladék vétele, és a garat vizsgálata. Amennyiben a mandulákból vagy eltávolított mandulák esetében azok maradványaiból váladék vehető, továbbá gócbetegségre van gyanú, akkor mindenképpen a mandulákból tenyésztésre váladékot veszünk le.

Gyermek fül-orr-gégészet a budapesti szakrendelőben

Egy egyszerű náthával kezdődő és sajnos sorozatos szövődménnyel folytatódó, elhúzódó, hosszan tartó fül-orr-gégészeti problémák a leggyakoribb gyermekbetegségek.

Az esetek döntő többségében a felnőttkori fül-orr-gégészeti betegségek a gyermekkorban keresendőek, gyermekkorban alakultak ki. Nagyon fontos tehát a korai szűrővizsgálat, a megfelelő és szakszer kezelés, mert a gyermekkori fül orr gégészeti problémák kihathatnak a felnőtt korra.

A leggyakoribb gyermekbetegségek közé tartoznak a fül-orr-gégészeti problémák. Az elhúzódó nátha és köhögés hátterében egy összetett kórkép áll.

Mivel várja Önt és gyermekét a fül-orr-gégészet?

A náthát senki sem kerülheti el, bizony a legkisebbeknek igen gyakran folyik az orruk. Probléma viszont, hogy ők viszont, nem tudják rendesen kifújni az orrukat.

Hogy ez milyen következményekkel jár? Az orr eldugul. Ez megnehezíti a mindennapokat, magát az alvást, a felgyülemlett váladék pedig hasmenést, és még fejfájást is okozhat, további szövődmény esetén jön az arcüreggyulladás vagy az orrmelléküreg-gyulladás, amely kiterjedhet egy vagy több orrmelléküregre.

A gyermek közérzete rossz lesz, amit a sűrű és gennyes nátha, a fejfájás és néha a láz oka. A gyermek fül -orr gégészeti kezelésében a fájdalomcsillapítás mellett nagyon fontos a gyulladáscsökkentés, valamint az egyenletes testhőmérséklet biztosítása.

Savós középfülgyulladás:

Gyermekkorban gyakran előfordul az úgynevezett fülkürt működésének zavara miatt létrejövő savós középfülgyulladás. Ez legtöbbször az orrmandula megnagyobbodása valamint az ismétlődő arcüreggyulladás és / vagy az allergiás nátha következtében alakul ki.

Sajnos a középfülgyulladást gyakran kíséri az úgynevezett savós mellett, gennyes vagy nyálkás váladékú fülfolyás is.

A mandula megbetegedései:

A garat leggyakoribb betegségei a mandula megbetegedései. Lehet hirtelen kialakuló – magas lázzal valamint nyelési fájdalommal járó –, illetve állandóan visszatérő. Az álladóan visszatérő, idült mandula gyulladást kiemelt jelentőséggel kell kezelni, hiszen gócként szerepelhet a vese, a szív, az ízületi- és bőr későbbi megbetegedéseiben.

Az hirtelen fellépő mandulagyulladást gyógyszeresen, míg az idült, állandóan visszatérőt pedig a mandula eltávolításával kezelik.

Azonnal forduljunk orvoshoz!

Ha a légutakba idegen test, játékok, gomb vagy folyékony anyag került. Súlyos megbetegedést idézhetnek elő, azonnal menjünk orvoshoz. Ha a gyermeke rohamszerűen köhög, fulladásérzése van, alapos a gyanú, hogy valamit lenyelhetett, vagy az orrába dugott. Azonnal orvosi segítségre van szüksége!