Arcüreggyulladás

Mikor beszélünk arcmelléküreg gyulladásról?

Az orrüreggel kapcsolatban álló üregeket nevezzük, orrmelléküregeknek. Ezek az arcmelléküregek normál állapotban, levegővel teltek.

Magát a betegséget tehát az arcmelléküreg gyulladást, az üregekbe jutott vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzés, illetve allergiás folyamat okozza. Ezek következtében alakulhat ki gyulladás. Sok esetben a kiváltó ok lehet fog eredetű is.

A betegség fennállásának hossza alapján három féle arcmelléküreg gyulladásról beszélhetünk:

  • akut - három hétnél rövidebb időtartamű,
  • szubakut – 3-6 hetes időtartamú
  • krónikus - hat hétnél tovább tartó arcmelléküreg gyulladás.

Amennyiben ezek valamelyikét tapasztalja, akkor jó helyen jár, feltétlenül vegye fel velünk a kapcsolatot, írjon e-mailt, vagy hívjon telefonon!

Rendelési idő

Dr. Szűcs Enikő - Fül -Orr Gégész Szakorvos | +36 30 579 6630

  • 1500 - 1900
  • 1000 - 1500
  • megbeszélés szerint
A füll –orr gégész szakorvos a beteg tünetei és a leletei alapján tudja eldönteni, hogy heveny, tehát egyszeri hirtelen fellépő arcmelléküreg gyulladásról, vagy akut állandóan visszatérő arcmellégüreg gyulladásról van szó.

Hirtelen fellépő, heveny arcmelléküreg gyulladás

Tünetei:

A leggyakoribb tünet a változó erősségű arctáji fájdalom. Nyomásérzékenység. A fájdalom kopogtatására, nyomásra és előrehajlásra is fokozódik.

Fogfájás, rossz lehelet, fejfájás, sűrű gennyes orrváladék, levertség, fáradtság, néha köhögés. Ritkán jár lázzal az arcüreggyulladás.

Ha az arcüreggyulladás kiváltó oka egy beteg fog, akkor általában a fájdalom minimális, azonban a váladék igen csak rossz illatú, bűzös.

Diagnózis:

A hirtelen fellépő, akut arcmelléküreg gyulladás diagnózisa, a tüneteken és a kórtörténeten alapul. Az orvos vizsgálatokkal alátámaszt.

A vizsgálatnál az arcüreg érzékenysége egyértelműen utal az arcüreg gyulladására. Nyálkahártya duzzanata figyelhető meg az orrban. Az orrjárat nyálkahártyája vizenyős, ödémás, látható, ahogy a genny az orrjáratból csorog.

Szükség esetén a pontosabb diagnózis felállításához röntgen vagy CT- felvétel szükséges.

Terápia:
arcüreggyulladás

Hagyományos, összetett kezelés. Enyhíteni kell az orrnyálkahártya duzzanatát, ami elősegíti hogy a genny kiürülhessen. Időben kell elkezdeni a terápia, mert ezzel megelőzhető a szövődmények kialakulása és legfontosabb, hogy elkerülhető a folyamatosan fennálló gyulladás kialakulása.

A legfontosabb, hogy az orrváladékot eltávolításuk és ezzel az orrjáratokat szabaddá tegyük. Ezt megfelelő orrcseppekkel, szükség esetén a váladék eltávolítását fiziológiás sóoldattal vagy sósvízből készült spray-k alkalmazásával segítjük.

A gyorsabb gyógyulást elősegíti az arcmelléküreg melegítése. Antibiotikumos terápiára csak abban az esetben van szükség, ha a gennyes orrváladékozás nem hagy alább, és az arcmelléküreg érzékenysége 5 nap után sem múlt el.

Néha szükség lehet a gyulladás miatt kialakult váladék vastag tűn keresztül történő kifolyatására is. Ebben az esetben az orrmelléküregeket antibiotikumos oldattal mossák át, a gyógyulás viszont szinte órák alatt bekövetkezik.

A korszerű, endoszkópos (hosszú, vékony csöves) eszközökkel végzett kisműtétek célja a melléküregekben termelődő váladék akadálytalan és gyors lefolyásának biztosítása. Ezzel a módszerrel kiújulások kockázatát is csökkenthetjük.

Krónikus arcmelléküreg gyulladás

Oka:
A krónikus, állandóan kiújuló arcmelléküreg gyulladás pontos oka nem ismert, többtényezős megbetegedésnek tartjuk. Gyakran van kísérő betegség a háttérben.
Tünetek:
Enyhe tünetek jellemzik, minta a tompa fejfájás, az állandó orrdugulás, a megszokottnál több, fokozott orrváladékozás, ezáltal csökkent az orrlégzés. A nyálkahártya állandó irritációja miatt polypképződés indul/indulhat meg.
Diagnózis:
Az orr elülső és hátsó tükrözésével, de a legpontosabb diagnózist a CT- és az endoscopos vizsgálat tud csak adni.
Terápia:
A krónikus arcmelléküreg gyulladás kezelése több tényezős folyamat. Ha van, akkor kiváltó alapbetegség, akkor ezt az alapbetegséget kell kezelni.

A krónikus arcmelléküreg gyulladás kezelése mindig a fül-orr-gégész szakorvos feladata.