Általános fül -orr gégészeti tünetek

A leggyakoribb fül -orr gégészeti tünetek általános leírása, a teljesség igénye nélkül

Orrdugulás mint tünet, okai kivizsgálása

Orrdugulás gyakori gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt előforduló jelenség.

Általában az őszi-tavaszi időszakban, a náthás megfázásos megbetegedések idején jelentkezik az orrdugulás, mint tünet, valamint az szezonális allergiás panaszok idején.

Gyermekeknél és felnőtteknél más – más az orrdugulás javasolt kezelési módja. Folyamatosan fennálló orrdugulás esetében figyelembe kell venni, hogy az orrdugulás hátterében más ok is állhat. Mint például orrpolip vagy orrmelléküreg-gyulladás.

A kivizsgálására modern diagnosztikai eszközök állnak rendelkezésre.

Füldugulás okai és kezelése

A füldugulással, mint tünettel bármely életkorban találkozhatunk. Hallásunk lecsökken, rosszabb esetben egyéb tünetek is jelentkezhetnek, mint fájdalom, szédülés, … stb.

Magának a füldugulásnak egyszerű könnyen kezelhető oka is lehet. Előfordul azonban az is, hogy egy más betegség által jelentkező tünet. A következő füldugulásokat különböztetjük meg

Fülzsír okozta füldugulás

A leggyakoribb és legártalmatlanabb okok egyike, amikor a fülzsír okozza a füldugulás. A fülcsatornából a fülzsír magától kiürül normál esetben, ez viszont néha nem tud megvalósulni.

Az elzáródás okozta füldugulást a fül kimosásával szűntethető meg.

Gyulladás okozta füldugulás

A középfül gyulladása valamint a felső légúti hurut is okozhat füldugulást. Az alapbetegség megszüntetésével a füldugulás is megszűnik.

Dobüregben lévő folyadék okozta füldugulás

A dobüregben folyadék szaporodik fel, létre jön a halláscsökkenés. Középfülgyulladás esetén gyakori, hogy gennyes váladék alakul ki a dobüregben.

Vírusos és bakteriális felsőlégúti gyulladások esetében a fülkürt duzzad meg ami aztán elzárja a dobüreget.

Fülbe jutott idegen test okozta füldugulás

Gyerekeknél a leggyakoribb, hogy a fülbe jutott játék vagy egyéb más idegen test, bejut a füljáratába. A biztonság kedvéért mindig forduljunk szakorvoshoz!

Légnyomásváltozás és füldugulás

Nyomásváltozás okozta füldugulás. Hirtelen mozgás esetén, főleg repülőgépen, utazás közben fel- és leszálláskor észlelhető.

Ideggyógyászat és füldugulás

A Meniere szindrómára utaló füldugulás.

Szédülés

Az egyensúlyzavar érzésének részleges elvesztése. Az egyensúlyi szervrendszer betegsége vagy sérülés áll a háttérben.

Mivel kétoldali szerv, ha bármelyik részen probléma van, az hatással van az egész rendszer működésére.

Az egyensúlyzavar következménye a szédülés, szemmozgások zavara, mozgási bizonytalanság.

Fül-orr-gégész feladata megállapítani, hogy a rendszer mely részében van elváltozás, hol van a probléma.

Rekedtség

A hang, a hangszalagjaink összetett mozgásának eredménye. Ha túlerőltetjük, akkor a hangunk először fátyolossá válik, majd gyorsan kialakul a rekedtség is.

A gége és ez által a hangszalagjaink érzékenységét még okozhatja a belélegzett hideg levegő, vagy belélegzett füst, por, gázok. A rekedtséget továbbá még okozhatják fertőzések is.

Egyéb lehetséges okok:

Krónikus tüdőbetegség, a tüdő gyulladásos állapota főleg a dohányzók körében, hangszalagokon előforduló jóindulatú kinövések , sajnos a tartós rekedtség kialakuló gége daganat jele is lehet.

Halláscsökkenés - maradandó vagy átmenteti

A halláscsökkenés a belsőfül betegség. Krónikus, sajnos a folyamatosan fennálló betegségek közé tartozik.

Leggyakoribb az idegi alapú halláscsökkenés ami mindkét korosztályt érinti, az idősebbeket és a fiatalabbakat egyaránt.

Kísérő tünetként jelentkezik, jelentkezhet még az esetek ~10% -ban fülzúgás is.

Halláscsökkenés lehetséges okai

Származhat a hallójáratból, középfül üregből, dobhártya károsodásból.

Kiváltó ok lehet a füldugulás, gyermekek vizenyős középfülgyulladása. Az időskori halláscsökkenés természetes, az öregedéssel együtt járó folyamat.

Az idegi okú lehet öröklődött betegség, okozhatja bármilyen fertőzés, vérellátási probléma, vagy akár vegyszer is. Mindezt kísérheti fülzúgás, szédülés, migrénes fejfájás is.

Vírusfertőzés által kiváltott halláscsökkenés kísérő tünete a fülfájás, a fejfájás, és a hányinger.

Nagyon sok esetben a halláscsökkenés zajártalom miatt jön létre, alakul ki. A tartós és magas zaj ártalom maradandó hallásromlást okoz. Először a magas, később a mély hangoknál tapasztaljuk a halláscsökkenést.

Fülzúgás (tinnitus), fülcsengés - szubjektív tünetek

Fülzúgásról beszélünk, ha olyan hallási érzésekről számol be a páciens, melyek nem külső hangforrástól származnak.

Jelentkezhet csak egyik, vagy mindkét fülben. Állandó, vagy visszatérő jelenség.

Sokféle fülzúgás létezik, magas hangot, mélyebb susogó hangot, sípolót vagy lüktető hangot, pulzáló ritmusos hangot hallhatunk.

Az érintett személyek, a fülzúgástól pszichésen kimerülnek, rendkívül idegesítőnek találják a tüneteket.

Fontos kiemelni, hogy maga a fülzúgás nem egy betegség, hanem egy betegség tünete, ami lehet egy komolyabb betegség, vagy jelentéktelen füljárati elzáródás tünete.

Számos kiváltó oka lehet fülzúgásnak, úgy mint értágulatok, izomeredetű rángások, középfül-gyulladása, vérnyomással járó problémák, valamilyen károsodás a halló idegrendszerben.

A fülzúgást kiváltó okok megkeresésével megszüntethető.

Forduljon orvoshoz, ha fülzúgást tapasztal. Sokan nem fordulnak szakemberhez, pedig a kiváltó okok között lehet akár súlyos keringési rendellenesség, vérnyomásprobléma. Az ön érdeke az időben történő kivizsgálás.

Fülfájdalom

Fülfájás a külső hallójárat illetve a középfül gyulladásának az igen csak kellemetlen jele.

Külső hallójárat gyulladását a helytelen fültisztítás vagy a nyári időszakban a hallójáratba került víz okozhatja.

A középfülgyulladás hátterében a fülkürt valamilyen elégtelen működése, vagy esetleges elzáródása áll.

Fülfájás

Egy nagyon - nagyon kellemetlen, figyelem felhívó jel, leggyakrabban a gyermekeknél jelentkezik. Fontos az fül-orr-gégész szakorvosi kivizsgálás, és az időben elkezdett megfelelő, szakszerű kezelés.

Tisztelt betegeink!

Figyelem! Semmi esetre se kezdjenek saját gyógymódba, kezelésbe!

Tisztelt betegeink!

Az oldalon található információk, leírások a betegségekről, a tünetekről, és a beavatkozásról tájékoztató jellegűek. Pusztán alap információ jellegűek, a teljesség igénye nélkül készítettük el azokat, hogy egy - egy betegség felismerésére támpontot tudjunk adni Önöknek.

Még egy friss szakvizsgával rendelkező fül –orr gégész szakorvos sem mondhatja el 10 + év tanaulás után magáról, hogy mindent tud a fül –orr gégészetről és az ahhoz tartozó betegségekről, beavatkozásokról.

Komplett könyvtárat lehetne feltölteni a fül orr gégészet, mint orvostudományi szakágazat témaköréből.

Mindezen információk feltöltése egy weboldalra felesleges lenne a betegek és a laikusok számára. Az érthetetlen orvos szakmai leírások csak félelmet és zavart okoznának, késleltetve a beteget, hogy szakemberhez forduljon.

Ezért kérjük Önöket, amennyiben úgy gondolják, hogy fül –orr gégészeti betegségük, avagy tünetük van, hogy semmi esetre se kezdjenek saját gyógymódba, kezelésbe. Miden esetben kérjék szakember segítség.

Az internet térnyerésével, a világhálón megtalálható információk túlnyomó többsége megbízhatatlan forrásból származik. A látogatottság növelése és az abból fakadó reklámbevételek növekedése érdekében ellenőrizhetetlenül kerülnek ki „jó tanácsok, tippek, trükkök” egy – egy weboldalra.

Naponta találkozunk olyan betegekkel, akik a világhálón megtalált téves információk alapján öngyógyításba kezdtek, aminek következtében romlott, vagy súlyosbodott a viszonylag egyszerűen kezelhető és gyógyítható betegségük.

fültisztítót ne használj másra

Egy egyszerű példa:

Fülpiszkáló … ez van a dobozra is ráírva.

Nem talál ma Magyarországon senki, de a világon sem, olyan fül -orr gégész szakorvost, aki a smink eltávolításán kívül bármi másra ajánlaná ezt a rendkívül ártalmas, tévesen elnevezett, nem steril eszközt, amit az egyik legkényesebb testnyílásunkba a fülünkbe dugjuk, jóhiszeműen, fültisztítás gyanánt.

NE TEGYÉK! Minden esetben kérjék ki a fül orr gégész szakorvos véleményét segítségét.

Arcidegbénulás - okai

Arcidegbénulást az arcideg daganata, a dobüreg gyulladása is okozhatja. Azonban sok esetben maga a kiváltó ok sajnos kideríthetetlen - Bell féle bénulás. Lehet megfázás, lehet hirtelen helyi meghűlés a kiváltó okok háttérben.

Az arcideg bénulás (Bell-féle bénulás, facialis paresis) az arc egyik felének hirtelen bekövetkező gyengesége vagy bénulása, melyet az arcizmokat beidegző VII. agyideg (nervus facialis) károsodása okoz.

Arcidegbénulás tünetei

Az arcideg bénulás tünetei a mimikai izmok működésének kieséséből erednek. A fél arc lebénul, a szem nem csukható teljesen, a szájzúg elhúzódik, lebiggyen, a fél arc mozdulatlan.

Zavarja a beszédet, a táplálkozást, a nyelést, a látást.

A bénulás ismeretlen ok esetén vagy önmagától megoldódik, vagy csak részlegesen gyógyul, vagy maradandó és ezzel kell a betegnek élnie. Maga a gyógyulás, legyen részleges vagy teljes, sokszor heteket vesz igénybe.

Fejfájás

A fejfájás egy összetett, akár több orvosi szakterületet is érintő tünet lehet.

Fül-orr-gégészeti vonatkozásból az alábbi betegségek okozhatnak fejfájást,
 • homloküreg gyulladása
 • orrdugulás, rostasejtek gyulladása
 • belső és középfül fül gyulladása
 • bizonyos daganatok

Torokfájás mint kísérő tünet

Torokfájás az egyik legközönségesebb tünet, a torok kellemetlen égető, szúró érzése, a nyelés fájdalmassá válik.

A torokfájás legtöbbször a felső légúti betegségek tünete és további tünetek is kísérik, kísérhetik, mint láz, köhögés és gyengeség.

Enyhe meghűlés, akár egy fagylalt elfogyasztása is már fájdalmat okozhat a torokban. A mandulák, garatfal, gége gyulladásai mind torokfájás tünettel járnak.

Gyermek, és főleg csecsemőkorban a torokfájás legkorábbi stádiumában forduljunk orvoshoz, gyermekfül-orr-gégész szakorvoshoz.

Szaglásvesztés - szagláscsökkenés

A szaglásvesztés lehet ideiglenes vagy lehet tartós állapot. Idegi folyamat. Ha ebben a folyamatban valahol zavar keletkezik, a szaglás sérült lesz.

Ilyen folyamat például az:
 • orrdugulás, az orrüregi illetve melléküregi nyálkahártya duzzanat,
 • az allergia,
 • az orrsövényferdülés,
 • továbbá lehet fejsérüléssel járó baleset,
 • egyéb jellegű gyulladás, daganatok és egyéb okok
 • agysérülés következtében az idegi sérülések miatt is létrejöhet a szaglásvesztés.

Orrvérzés

Az orrunkkal kapcsolatos leggyakoribb tünet az orrvérzés. Általában teljesen veszélytelen. Azonban ha gyakran ismétlődik, vagy erőteljes maga a vérzés, akkor veszélyessé válhat.

Lehet általános betegség tünete, de helyi okok is kiválthatják.

Az átlalános okok közé tartozik:
 • lázzal, fertőző betegséggel járó betegségek mint az influenza, kanyaró, nátha, ...stb.,
 • ér- és keringési betegségek mint az érszűkület, magas vérnyomás,
 • vérképző szervi betegségek minta a hemofilia, leukémia, egyéb vérlemezke betegségek.

Az orrvérzés lehetséges helyi okai

Az orrvérzés helyi oka lehet továbbá a nyálkahártya kiszáradása, esetleges sérülése vagy gyulladása, orrpolipok, daganatok, idegentest által kiváltott vérzés.

Horkolás

A horkolás bár sokszor előfordul a közvetlen környezetünkben, nem normális. Sokszor komoly életveszélyes betegségekhez vezetnek, mint a magasvérnyomás, agyvérzés, szívinfarktus.

A felnőtt lakosság ~50%-a horkol alkalmanként, és ~ 30 % rendszeresen. Idősebb korban ez már meghaladja a 60%-ot.

A problémát az okozza, hogy a horkolás mellé társul a légzéskimaradás. Mindezt alvás közben nem értékeljük, viszont reggel álmosan, fejfájással ébredünk, nappal fáradtak, kimerültek vagyunk.

A légzéskimaradással járó oxigénhiány megterheli a szívet, magasvérnyomás kialakulásához vezethet. További kellemetlen tünetekkel jár, mint a koncentrálási nehezítettség, autóvezetésnél figyelmi problémák, és okozhat impotenciát is.

Nyelés-zavar

Nyelési zavar mögött több anatómiai eltérés is lehetséges, mint a térfoglaló folyamat, lehet izomműködési zavar, és lehet továbbá idegműködési vagy pszichés probléma.

A fül-orr-gégészet szempontjából a nyelési nehezítettséget okozhatja a garat és képleteinek a gyulladása, daganatos elváltozásai.